;)

Alla inlägg den 29 januari 2008

Av Thess - 29 januari 2008 17:22

... det var då min första panikångestattack hälsa på.


Många vet inte vad det är, vissa vet att det är något psykiskt, blablabla.

Det första jag tänkte när jag fick höra det var "okej, är jag helt plötsligt ett psykopat nu?!" och så tror jag faktiskt många andra också tänker. Men det är fel! Du är inte störd i huvudet för att du lider av panikångest.


Jag googla lite på panikångest och fick upp en hel del. Kan väl vara rätt bra att veta på ett ungefär vad det handlar om med tanke på hur vanligt det faktiskt är?

-


Panikångest

känsla av svår ångest, panik och ofta rädsla för sitt liv som uppkommer hastigt och utan någon synbar yttre anledning. Uppstår ofta i pressade situationer men kan för vissa komma till synes oväntat. Vanliga symptom är hjärtklappning, yrsel, ansträngd andhämtning, bröstsmärtor, kvävningskänslor, domningar, känsla av att hjärtat stannar eller tro att man håller på att dö.

En typisk historia är att en person drabbas av en panikattack en första gång utan yttre anledning, kanske för att han eller hon märkte något märkligt men harmlöst fysiskt symptom och blev rädd, varefter kroppens normala, men obehagliga, adrenalinsvar misstolkas.

Efter den obehagliga upplevelsen börjar personen känna rädsla för att det ska hända igen och börjar därför noggrant känna efter i kroppen efter eventuella kroppsliga symptom, tex hjärtslag eller puls, som kan förvarna för en ny attack. Detta ökar drastiskt risken för att det ska hända igen.

Känslan av att dö, eller att hålla på att dö, är ofta så stark att man vid den första attacken ofta söker akut läkarvård, vilket man bör, då det kan vara något fysiskt fel, men som regel efter kontroll av tex ekg konstateras ofta panikångest.

De flesta inom vården är kunniga inom området och noga med att förklara för patienten att det var korrekt att uppsöka läkare och det är viktigt att man inte känner sig dum, att känslan ofta är såpass kraftig att man fruktar för sitt liv.

Det är dock inte ovanligt att man inte känner sig helt övertygad om att det verkligen inte är något fysiskt fel, att man tror att läkaren har missat något.

Det kan ta väldigt lång tid att verkligen förstå att det är panikångest och att det är den egna kroppen som spelar en ett spel.

Vissa patienter blir botade bara av att få veta att det är den här onda cirkeln som ligger bakom deras symptom. Medan andra behöver professionel hjälp under flera år för att komma ur det.

Det är dock viktigt att förstå att det är en diagnos och att man inte skall känna sig dum, fånig, löjlig eller skämmas för utan att man skall bli tagen på allvar, att det är mycket jobbigt att råka ut för och att man inte skall dra sig för att söka hjälp.


Den drabbade personen kan börja dra sig undan från sociala aktiviteter av rädsla för vad andra ska tro och tycka, något som kan leda till komplikationer i form av social fobi, cellskräck och torgskräck.


Panikångest kan numera ofta framgångsrikt behandlas med kognitiv beteendeterapi.


Panikångest kan uppstå när en person känner rädsla för att bli ensam eller misslyckas på annat sätt i livet under stark och/eller långvarig stress.

-


Jessbox. så är det med det!

Nu blir det käääääk. Bajbaj.

Av Thess - 29 januari 2008 14:27

Nu har bebisarna här hemma piggnat till ordentligt i benen. Helt plötsligt ploppar dem fram från ingenstans och sätter hjärtat i halsgropen på en. Busigt värre!


idag har jag varit duktig. Tog mig i kragen och satte igång med de där viktiga samtalen som jag verkligen h a t a r! usch och fy, men nu är det gjort! Bravo, bravo.

Ska snart plugga lite inköp och varuhantering tänkte jag. Betydligt roligare än natur, jag lovar er!


GRR, VET NI VAD?!?!

JAG SLIPPER DAAAAANSKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!
 

Fattar ni vad det innebär för mig? ingen bruten tunga, inga andningsproblem och slipper låta som en pitbull... GRR IGEN!!

Ovido - Quiz & Flashcards